Czy wyroby czekoladowe mogą być zdrowe?

Czekolada zawiera różnorodne składniki, które zawierają różne składniki odżywcze i wpływają na funkcjonowanie organizmu na różne sposoby. Nie można więc jednoznacznie powiedzieć, że wszystkie wyroby czekoladowe są zdrowe, bądź nie. Odpowiedź wymaga pojedynczej analizy składników konkretnych produktów,

Jak określić wartość odżywczą wyrobów czekoladowych?

W zależności od względnych proporcji kakao, mleka i innych składników ogólna zawartość składników odżywczych w danych wyrobach czekoladowych znacznie się różni. Na przykład czekolada zawierająca większe ilości mleka lub stałych składników mleka (biała lub mleczna czekolada) ma wyższą zawartość wapnia, natomiast czekolada zawierająca większe stężenie kakao (ciemnej czekolady) jest bardziej obfita w kofeinę.

Dodanie orzechów, owoców lub innych składników do czekolady zmienia jej skład odżywczy i to wpływa na to, że dane wyroby czekoladowe są mniej, lub bardziej zdrowe. Czekolada zawiera również ponad 400 chemikaliów, w tym mikroelementy, które na różne sposoby chronią organizm i jego funkcje. Należą do nich witamina E, fosfor, magnez, żelazo, miedź i chemikalia roślinne. Więcej na ferrero.pl

Jaki wpływ mają wyroby czekoladowe na poziom cholesterolu w organizmie?

Kakao i masło kakaowe zawierają trzy rodzaje tłuszczu, tłuszcz jednonienasycony znany jako kwas oleinowy oraz dwa tłuszcze nasycone, kwas stearynowy i kwas palmitynowy. Te, podobnie jak inne jednonienasycone formy tłuszczu, w tym oliwa z oliwek, nie wpływają na poziom cholesterolu. Istnieją również dowody na to, że kwas stearynowy, mimo że jest nasyconą formą tłuszczu, ma neutralny wpływ na cholesterol. Chociaż kwas palmitynowy (który stanowi około jednej trzeciej zawartości tłuszczu w różnych wyrobach czekoladowych) jest tłuszczem nasyconym, o którym wiadomo, że wpływa na poziom cholesterolu, ale jeszcze nie ma wystarczających dowodów na to, że spożywanie czekolady podnosi poziom cholesterolu. Można więc wywnioskować, że czekolada spożywana z umiarem nie będzie wpływać na poziom cholesterolu w organizmie.